Sådan påvirker din diæt syre-base balancen

Træning

Der er mange forskellige diæter nu til dags, og mange af dem har ikke andre formål end at sælge dig produkter, så dem der snakker om diæt kan blive rige. De er typisk ligeglade med, hvem der kommer galt af sted med diæten, og hvor manges helbred de ødelægger. Det kan have alvorlige konsekvenser, og flere dør hvert år af at følge diæter, der ikke har noget videnskabeligt grundlag. Vi vil her se på en af de nye diæter, der argumenterer for, at mad der er surt eller basisk i kroppen er årsagen til langt de fleste lidelser i det moderne samfund.

Argumenterne går på, at mad og drikke nu til dags er overvejende surt, altså med en lav ph som for eksempel ph5 i meget af det, vi indtager. Det mener fortalerne fører til en forsuring af kroppen generelt, hvilket går ud over nyrer, lever, og andre organer. De taler om en ændring i ph balancen i blod, spyt, og urin, hvoraf de to sidste nemt kan måles – det er bare at købe en pakke ph strips online eller på apoteket og så teste spyttet og urinen som det første om morgenen. Hvad de ikke nævner er, at en ændring i ph værdien i blodet ville har meget alvorlige konsekvener i så høj en grad, at man slet ikke ville være i tvivl. Man dør af selv ganske små ændringer af blodets ph værdi, så det giver slet ikke mening at kæde alverdens forskellige sygdomme sammen med surhedsgraden af blodet.

Urin og spyt kan dog sagtens variere i deres ph værdi, og grunden til man bør gøre det som det første om morgenen er god nok. Det er nemlig om morgenen, man har fastet i længst tid, og det er om morgenen, urinen er mindst udtyndet af vand. Det betyder dog også, at man er mest dehydreret om morgenen, så selvfølgelig kan man forvente en højere ph værdi i urinen.

Der er dog ikke som sådan noget i vejen med at følge diæten, hvis man samtidig holder sig fra alt, hvad fortalerne forsøger at sælge – også indirekte, så det vil sige at man ikke render rundt og leder andre på samme spor, da de ikke nødvendigvis er lige så kritiske og kan ske at støtte de svindlere, der tjener penge på at vildlede syge mennesker.

Diæten i sig selv er som sagt ikke noget problem, hvis man stadig spiser varieret. Den foreslår at man spiser mange grøntsager og mindre mængder af især rødt kød, så langt hen ad vejen er diæten altså den samme, som enhver diætist ville foreslå. Problemet ligger altså ikke i den mad, der bliver foreslået på diæten, men derimod argumenterne, som udgiver sig for at være videnskabelige og bruges til at sælge ubrugelige og til tider farlige ting til syge og desperate mennesker.